Baross-ház és síremlék

 Baross László (Felsőzsember, 1865. október 16. – Bánkútpuszta, 1938. június 3.)

Az akadémia elvégzése után 1887-ben József főherceg uradalmainak alkalmazottja lett, Bánkútra 1895-ben került, először a László-majorba intézőnek, majd 1911-ben kinevezték a bánkúti uradalom jószágfelügyelőjévé. A településen élt élete végéig, 1938-ban hunyt el. Emlékszobája a bánkúti „kastélyban” található, síremléke a kápolna mellett fekszik.

A „Bánkúti búzák atyja” búzafajtái negyedszázadon keresztül a legjobbak voltak Magyarországon, s hazánk búzavetés-területének nagyobbik részén, mintegy 60 százalékán az ő fajtáit termesztették, még 1947-ben is. A gazdasági világválság idején az amerikai Manitubában Baross bánkúti búzája kiváló sikértartalma miatt világelső lett.
Baross László 2012-ben Magyar Örökség Díjban részesült, mely elismerést a Magyar Örökség és Európa Egyesület alapította a 20. század első felének fontos magyar személyiségei, legjelentősebb magyar teljesítményeinek tisztelegve.A kastélyban, ahol József főherceg, Horthy Miklós és a kor ismert személyiségei közül sokan mások is megfordultak, ma közösségi ház működik, ami különösen a nyári időszakban telik meg élettel, otthont adva számos tábornak.