Medgyesegyháza


Négyezer fős lélekszámú településünk Békés megye déli részén, a fő közlekedési utak mentén helyezkedik el. A megyeszékhelytől, Békéscsabától 30 km-re fekszik, csak úgy, mint Gyulától, Orosházától, Mezőhegyestől, vagy a battonyai határátkelőhelytől. A település a fővárostól megközelíthető az 5-ös számú közúton vagy az M5-ös autópályán Kiskunfélegyházáig, majd a 451-esen Szentesig, tovább délkelet felé Orosházáig, onnan keleti irányba. Vasúton a Békéscsaba–Kétegyháza–Mezőhegyes–Újszeged-vonalon érhető el, megállóhellyel Bánkúton is.

A település határában végzett ásatások bizonyítják, hogy a mai Medgyesegyházán már több mint 1000 éve élnek emberek, de a történelem viharai több alkalommal is a földdel egyenlővé tették a községet. A helyi lakosok számára a magántulajdon megjelenése alapozta meg a jövőt, így a XX. század első felére már kimondatlanul is mezővárosi szerepet töltött be, kereskedelmi és ipari központtá vált.
Szinte egyedülálló a Kárpát-medencében, ami Medgyesegyházán egy emberöltő alatt kétszer is megismétlődött: 1888-tól Békéscsabáról szlovákok, 1947-ben, pedig a csallóközi Gútáról magyarok települtek a területre, akik példamutató módon illeszkedtek be az őslakosok életébe, tisztelve a más népek kultúráját.
Nagyközséggé nyilvánításunk 100. évfordulóját. 1993. szeptember 25-én ünnepeltük, a városi címet 2009. július 01. napjával kaptuk.
Testvértelepüléseink: Gúta - Kolárovo (Szlovákia), Világosvár - Şiria és Járavize - Valea Ierii (Románia)

Településünk létét évszázadok óta a mezőgazdaság határozza meg, elismerést hozott számunkra a földimogyoró-, dohány-, majd a primőrök és a dinnyetermesztés hagyománya. Őstermelők, vállalkozók, cégek sikere öregbíti nevünket szűkebb hazánkban, de nemzetközi szinteken is.

Medgyesegyháza gazdasági élete ma is az agrártevékenység természeti adottságain és az itt élők szorgalmán alapszik, ugyan változó mértékben, de majdnem minden helyi polgár kötődik a földhöz. 

Az elmúlt 20 évben Medgyesegyháza a görögdinnye termesztés területén „hazai piacvezetővé vált, innen kerül a belföldi - és külföldi piacaira a görögdinnye több mint 50%-a. Az Európai Unió országaiba Medgyesegyházáról és környékéről évente 2500 – 3000 kamion (egyenként 24 tonna) görögdinnye jut el