Schéner Mihály és emlékház

 Schéner Mihály (Medgyesegyháza, 1923. január 9. – Budapest, 2009. május 11.)

Festőművész 1923. január 09-én, szegényparaszti családban látta meg a napvilágot Medgyesegyházán, ahol 18 éves koráig élt. A Munkácsy-, és Kossuth díjas festő- és szobrászművészt a település 1992-ben díszpolgárává avatta. A mester Damjanich u. 51. sz. szülőházát a város megvásárolta és emlékházzá alakította át, ahol 24 darabos kollekcióból állandó kiállítást rendezett be.

Schéner Mihály emlék szobor 2014

 

HÁZKÉP

A 2009-ben, Budapesten elhunyt művész emlékét a helyi általános iskola is tovább viszi, melynek a mester a névadója, akinek családja 2014 tavaszán egy kültéri alkotást adományozott az oktatási intézménynek.
Helyi védettséget élvez a Damjanich utcában álló Schéner Mihály emlékház. Az épület, amely a régi Medgyesegyháza népi lakóház-építészetének igazán szép, típusos példája vert falazatával és fa oromzatával, 2002-ig magánszemélyek tulajdonában volt és eredeti rendeltetésének megfelelően használták. A Munkácsy- és Kossuth Díjas festőművésznek, Medgyesegyháza Dísz-polgárának hajdani szülőházát, gyermekkorának színterét az önkormányzat ekkor megvásárolta és példamutatóan felújította, mintegy meglepetésképpen a művész számára. A korhű állapotát őrző épület így nem csak a település építészeti értékeinek sorát gyarapította, hanem helyet ad a festő műveiből összeállított állandó kiállításnak is.

 

KÁPOLNAKÉP

Medgyesegyháza főterén, a természetvédelmi területté nyilvánított Kossuth Lajos téri parkban tekinthető meg a Csete György, Kossuth -díjas építész által tervezett kápolna, melyben a Schéner álmodta Szent István életét, munkásságát megörökítő kerámia fali plasztikák kerültek elhelyezésre.

Még egy kis tudnivaló...

1923. január 9.-én megszületett a népszerű festő gyermekkori helyszínén a Békés megyei, Medgyesegyházán. Az egykori szülőház azóta is megőrizte édesanyja szlovák származásának táj, és stílusjegyeit.
Schéner Mihály felnőtté válásának pillanatáig, 18 éves koráig itt élt. A Kossuth és Munkácsy díjas festő, grafikus, szobrász, keramikus művész rajzot tanított a békéscsabai Rózsa Ferenc gimnáziumban, ekkor még csupán 30 km-re távolodott el a szülőháztól.
1992.-ben Medgyesegyháza díszpolgárává avatták.
A tájház az akkor hagyományos népi építészet, jellegzetes alkotása.
Építészeti stílusjegyeit a régió nemzeteinek letisztult, a környezetből merített természetes anyagokon alapuló motívumok díszítik.
Az épület, amely a régi Medgyesegyháza népi lakóház-építészetének igazán szép, típusos példája vert falazatával és fa oromzatával, 2002-ig magánszemélyek tulajdonában volt és eredeti rendeltetésének megfelelően használták. A festőművész gyermekkorának színterét az önkormányzat ekkor megvásárolta és példamutatóan felújította, majd ünnepélyes keretek között mintegy meglepetésképpen szeptember 29.-én Mihály napján (Medgyesegyháza védőszentje Szent Mihály) átadták a művész és a nagyközönség számára. A korhű állapotát őrző épület így nem csak a település építészeti értékeinek sorát gyarapította, hanem helyt ad a festő műveiből összeállított állandó kiállításnak is. Az enteriőr kialakítása során, a portán és a bent használatos régi tárgyak is elhelyezésre kerültek, ezzel is gazdagítva a kiállítást és bemutatva az akkori dolgos vidéki emberek tevékenységét, mintegy megadva a lehetőséget saját múltunk betekintésébe.
A házhelyi védettséget élvez, melyben 22 darab eredeti Schéner festmény található. A mai napig látogatható, a helyi lakosok s az ország területén élő, vidéki művészetet kedvelő magánszemélyek, vagy iskolások számára is kérhető tárlatvezetés. Egyedi értékei közé sorolandó a máig épségben maradt koldusállás fa kerítése, ami jellegzetes dísze a ház utcára tekintő részének.

A tájház szobáit mintegy múzeumi termeket kialakítva a Medgyesegyháza Önkormányzatának ajándékozott Schéner képek díszítik, de helyt adnak egyéb tárgyi műalkotásoknak is. Lehetőség van tanulmányozni a festő gazdag motívumkincsét, amit leginkább a természetből merített. Alkalmasak az egykori szobák egy-egy csapat fiatal rajzolni vágyó tehetségnek, az ihletmerítésre, hogy olyan környezetben, ahol technikák és stílusok különös expresszív, szürrealisztikus mivoltja a színek vibráló, erős kontrasztja hatást tud gyakorolni rájuk.
A Medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskola tanulói, is rendszerességgel látogatják, rajzórák keretein belül az emlékházat.
A látogatókban maradandó élmény marad a festmények bemutatása során, hiszen a felsorolt technikák sokszínűsége motíválja őket, hogy kipróbálhatják az ujjal festést mely Schéner Mihály egyik kedvelt stílusa volt.
Sok alkotásában kedvezett a gyerekeknek, példa erre a mézeskalács húszáról szóló festményei. Ezzel is ösztönözve a gyerekeket, hogy betekintést nyerjenek a festészet csodálatos rejtelmeibe.
A tájház célja megőrizni egykori lakójának zseniális festményeit, bemutatni az alkotó ember géniuszát, kreativitását s ezt továbbörökíteni a ma látogatóira.
 

Díjak:
• Munkácsy Mihály-díj (1978)
• Érdemes művész (1984)
• Kiváló művész (1989)
• Kossuth-díj (1995)
• Klebelsberg-díj (2002)
• Hazám-díj (2004)
• Prima díj (2005)