Schéner Mihály és emlékház

 Schéner Mihály (Medgyesegyháza, 1923. január 9. – Budapest, 2009. május 11.)

Festőművész 1923. január 09-én, szegényparaszti családban látta meg a napvilágot Medgyesegyházán, ahol 18 éves koráig élt. A Munkácsy-, és Kossuth díjas festő- és szobrászművészt a település 1992-ben díszpolgárává avatta. A mester Damjanich u. 51. sz. szülőházát a város megvásárolta és emlékházzá alakította át, ahol 24 darabos kollekcióból állandó kiállítást rendezett be.

Schéner Mihály emlék szobor 2014

 

HÁZKÉP

A 2009-ben, Budapesten elhunyt művész emlékét a helyi általános iskola is tovább viszi, melynek a mester a névadója, akinek családja 2014 tavaszán egy kültéri alkotást adományozott az oktatási intézménynek.
Helyi védettséget élvez a Damjanich utcában álló Schéner Mihály emlékház. Az épület, amely a régi Medgyesegyháza népi lakóház-építészetének igazán szép, típusos példája vert falazatával és fa oromzatával, 2002-ig magánszemélyek tulajdonában volt és eredeti rendeltetésének megfelelően használták. A Munkácsy- és Kossuth Díjas festőművésznek, Medgyesegyháza Dísz-polgárának hajdani szülőházát, gyermekkorának színterét az önkormányzat ekkor megvásárolta és példamutatóan felújította, mintegy meglepetésképpen a művész számára. A korhű állapotát őrző épület így nem csak a település építészeti értékeinek sorát gyarapította, hanem helyet ad a festő műveiből összeállított állandó kiállításnak is.

 

KÁPOLNAKÉP

Medgyesegyháza főterén, a természetvédelmi területté nyilvánított Kossuth Lajos téri parkban tekinthető meg a Csete György, Kossuth -díjas építész által tervezett kápolna, melyben a Schéner álmodta Szent István életét, munkásságát megörökítő kerámia fali plasztikák kerültek elhelyezésre.

Díjak:
• Munkácsy Mihály-díj (1978)
• Érdemes művész (1984)
• Kiváló művész (1989)
• Kossuth-díj (1995)
• Klebelsberg-díj (2002)
• Hazám-díj (2004)
• Prima díj (2005)